Üç Aşamalı Ateşkes Anlaşmasının Ana Detayları

Sa, 07/05/2024 - 10:38

Haber kaynakları, Hamas hareketinin Mısır ve Katar'a onayladığını ilettiği ateşkes anlaşmasına ilişkin ana ayrıntıları açıkladı.

Welayet News  - Ateşkes anlaşmasının temel ilkeleri birbiriyle bağlantılı ve ilişkili üç aşamadan oluşuyor.

Ateşkes anlaşmasının temel ilkeleri şunları içeriyor:

İlk aşama: 42 gün boyunca geçici olarak Gazze'deki askeri operasyonların askıya alınacak

İlk aşama ayrıca Siyonist birliklerin doğuya çekilmesini ve yerleşim alanlarından uzaklaşmasını içeriyor.

İlk aşamada İsrail savaş uçaklarının ve keşif uçaklarının Gazze Şeridi üzerindeki uçuşlarının günde 10 saat süreyle durdurulması da yer alıyor.

Bu aşamada, Siyonist rejimin askeri ve keşif uçaklarının uçuşları, esirlerin serbest bırakıldığı günlerde 12 saat süreyle durdurulacak.

Bu anlaşmaya göre ilk günden itibaren günde 50 tırı akaryakıt taşımak üzere 600 tır yardım malzemesi giriş yapacak, 300 tır Gazze Şeridi'nin kuzeyine doğru hareket edecek.

Üçüncü gün, üç esirin serbest bırakılmasının ardından Siyonist ordu, el-Raşid Caddesi'nden tamamen çekilecek.

Bu anlaşmanın bir diğer hükmü de mültecilerin yerleşim bölgelerine geri dönmeye başlamasını ve insani yardımların el-Raşid Caddesi'nden hiçbir engelle karşılaşmadan giriş yapmasını içeriyor.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin 22. gününde esirlerin yarısı serbest bırakılacak.

Siyonist ordu da Gazze Şeridi'nin merkezinden, şehitler ekseni olan Netzarim ve Kuveyt meydanından çekilecek.

Bu anlaşmanın bir diğer ekseni ise, Gazze Şeridi'nin her bölgesinde ve anlaşmanın uygulanmasının tüm aşamalarında hastanelerin, sağlık merkezlerinin ve fırınların yeniden inşasının başlatılması devam edecek.

Hamas, aralarında kadın ve 19 yaşın altındaki çocukların, yaşlıların ve hastaların da bulunduğu İsrailli esirleri canlı olarak serbest bırakacak.

Buna karşılık İsrail, her Siyonist tutukluya karşılık isimleri Hamas'ın sunduğu listelerde yer alan 30 Filistinli kadın ve çocuğu serbest bırakacak.

Hamas, İsrail rejiminin 50 esiri serbest bırakması karşılığında tüm İsrailli kadın askerleri serbest bırakacak.

Hamas anlaşmanın üçüncü gününde üç İsrailli esiri serbest bırakacak ve bundan sonra her yedi günde bir üç İsrailli esiri daha serbest bırakacak.

Altıncı haftada Hamas geri kalan sivil tutukluları serbest bırakacak. Bu hafta İsrail, kararlaştırılan sayıda Filistinli esiri de serbest bırakmış olacak.

 



Yeni yorum ekle